Portfolio
Om een indruk te geven met wat voor soorten objecten u bij ons terecht kunt en hoe een behandeling eraan toegaat, geven wij hieronder een aantal voorbeelden van projecten waar wij aan hebben gewerkt. Deze objecten zijn behandeld als onderdeel van onze opleiding tot textielrestaurator, gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam.
Mummie
Restauratie van de mummie Chonsoeëmaä uit de 7e eeuw voor Christus. Tentoongesteld in het Allard Pierson Museum te Amsterdam. Bezoekers van het museum konden tijdens deze restauratie vanachter een raam meekijken en vragen aan ons stellen.
De linten die om de doeken heen gewikkeld zijn, waren op verschillende plekken gebroken. Op andere plekken ontbraken stukken lint. Met speciaal in de goede kleur geverfde tule zijn deze linten weer vastgezet, zodat deze niet verder kapot zouden gaan. Aan de onderkant van de voeten was de stof erg zwak geworden en gescheurd. Ook hier is een laag nagenoeg onzichtbare tule overheen gezet zodat de stof van de mummie weer stevig op zijn plek zit en verder verval wordt tegengegaan.
Figuren van een Napolitaanse kerststal
Diverse figuren van een 19e eeuwse kerststal, ieder jaar in december tentoongesteld in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, te Amsterdam.
De figuren waren erg vuil en werden eerst mechanisch gereinigd. De zijde waarvan de kleding van de poppen en het kussentje gemaakt is, was sterk gedegradeerd en viel langzamerhand uit elkaar. De al ontstane scheuren werden gecamoufleerd door speciaal geverfd Japans papier onder de scheuren te plaatsen. Om verder verval in de toekomst tegen te gaan en alles op zijn plek te houden, werd er vervolgens tule stof in de juiste kleur over de zijde vastgezet.
In de tentoonstelling ‘Macht en Schoonheid. De Arenbergs’ (in 2018/2019 te zien in M-Museum Leuven) werden een twintigtal historische kostuums van de familie Arenberg getoond. Voor deze kostuums werden bustes en mannequins gemaakt door de collectiemedewerkers van ModeMuseum Antwerpen.
De bustes werden speciaal op maat gemaakt voor elk kostuum. Dit was nodig om de kostuums het best tot hun recht te laten komen; De maten van historische kledingstukken wijken namelijk vaak af van de hedendaagse standaard bustes. Daarnaast was het van belang om de kleding op de juiste plaatsen te ondersteunen, om spanningen in het textiel te voorkomen. De bustes werden gemaakt van Fosshape®, een lichtgewicht non woven materiaal dat na verhitting met stoom krimpt en hard wordt. Vervolgens werd de pasvorm geoptimaliseerd door op verschillende plaatsen Fiberfill (wattine) op de buste te naaien, zo kon er bijvoorbeeld een extra grote buik of een empire taille gecreëerd worden.
Overige projecten
Hieronder een selectie van andere projecten waar wij aan hebben gewerkt. Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.